laparo.hu

Méheltávolítás

Méheltávolítás
Általánosságban elmondható, hogy a méh eltávolítható teljes egészében (totalis hysterectomia), illetve úgy is, hogy csak a méhtest kerül eltávolításra, a méhnyak megőrzése mellett (supracervicalis hysterectomia). A választást a méh betegségének jellege, a páciens életkora és óhaja egyaránt meghatározhatja.
Hüvelyi
Hüvelyi méheltávolítás során a méh - akár a hozzá tartozó petevezetékekkel és petefészkekkel együtt, akár azok nélkül - a hüvelyen keresztül kerül eltávolításra, úgy, hogy a beavatkozás teljes egészében a hüvely felől történik.

Az operatőr innen tekinti át a kismedencét, a beleket, a hólyagot, a hüvely felől látja el a méh szalagjait és ereit, a műtét végén pedig a hüvelycsonk végének elvarrásával zárja le a hasüreget a külvilág felé. A műtét végén lehetőség van a hüvelycsonknak különböző kismedencei struktúrákhoz való megfelelő rögzítésére, ezáltal biztosítva a csonk helybentartását és a kismedencei szervek valamint a csonk későbbi esetleges előesésének elkerülését.
Laparoscopos
Laparoszkópos méheltávolítás során (azaz hastükrözés útján), a méh, akár a hozzá tartozó petevezetékekkel és petefészkekkel együtt, akár azok nélkül, a hasfalon bevezetett speciális eszközök segítségével kerül eltávolításra.
Fontos tudni, hogy a laparoscopos méheltávolítás alapvetően nem a hüvelyi, hanem a hasi méheltávolítás alternatívája!

Ilyenkor az operatőr a hasüregbe vezetett kamera monitorra továbbított képének segítségével tájékozódik (kiváló vizuális kontroll!). A hasüregbe bevezetett endoszkópos eszközök az operatőr karjainak, kezeinek meghosszabbított folytatásai, melyekkel ugyanazokat a műveleteket képes elvégezni (megragadni, vágni, varrni, égetni, öblíteni, stb.) mint közvetlenül szabadkézzel.
Hasi
A nyitott, hasi módszerrel mind jó-, mind pedig rosszindulatú elváltozások miatti méheltávolítás kivitelezhető, akár a méhfüggelékekkel (petevezető és petefészek) együtt, akár azok nélkül.

Miért ez a harmadikként választandó módszer?
Mert ez a páciens számára lényegesen nagyobb megterheléssel jár. Ezért a műtét utáni felépülés jóval lassabb, a posztoperatív szövődmények esélye pedig sokkal nagyobb. A későbbi, bármi okból kivitelezendő hasi műtétek szintén jóval nagyobb kockázattal járhatnak előzetes, nyitott hasi beavatkozások után, mint előzetes endoszkópos vagy hüvelyi műtétek után.
Melyiket válasszam?
Választás során legfontosabb - a szakma szabályainak betartásán túl: az operatőr az adott típusú beavatkozásban járatos legyen, és a beavatkozáshoz a technikai feltételek adottak legyenek. Az endoszkópos beavatkozások technikai feltételei (kéziműszerek, megfelelő kamera, stb.) nem mindenhol és nem mindig adottak. Érdeklődjön kezelőorvosánál!

A lehető legkisebb megterhelést a páciens számára a hüvelyi méheltávolítás jelenti, bár ehhez képest a laparoszkópos beavatkozás csak minimálisan több terhelést jelent a hasfali kicsiny bemetszések és a hasüreg felfújása után még átmenetileg fenálló kisfokú pneumoperitoneum révén. Az ezek miatti kellemetlenségek általában nagyon rövid ideig tartanak.
Rendelés Pécsen
DaVinci Magánklinika
Pécs, Málics Ottó u. 1.
Szombat, 8:00-16:00 óra
06 (72) 512-050
06 (72) 512-051
Rendelés Budapesten
Maternity Ambulancia
Budapest, Királyhágó tér 8-9.
Péntek, 16:00-20:00 óra
06 (20) 825 8324
06 (20) 666-3848