laparo.hu

Méheltávolítás

Méheltávolítás
Általánosságban elmondható, hogy a méh eltávolítható teljes egészében (totalis hysterectomia), illetve úgy is, hogy csak a méhtest kerül eltávolításra, a méhnyak megőrzése mellett (supracervicalis hysterectomia). A választást a méh betegségének jellege, a páciens életkora és óhaja egyaránt meghatározhatja.
Hüvelyi
Hüvelyi méheltávolítás során a méh - akár a hozzá tartozó petevezetékekkel és petefészkekkel együtt, akár azok nélkül - a hüvelyen keresztül kerül eltávolításra, úgy, hogy a beavatkozás teljes egészében a hüvely felől történik.

Az operatőr innen tekinti át a kismedencét, a beleket, a hólyagot, a hüvely felől látja el a méh szalagjait és ereit, a műtét végén pedig a hüvelycsonk végének elvarrásával zárja le a hasüreget a külvilág felé. A műtét végén lehetőség van a hüvelycsonknak különböző kismedencei struktúrákhoz való megfelelő rögzítésére, ezáltal biztosítva a csonk helybentartását és a kismedencei szervek valamint a csonk későbbi esetleges előesésének elkerülését.
Laparoscopos
Laparoszkópos méheltávolítás során (azaz hastükrözés útján), a méh, akár a hozzá tartozó petevezetékekkel és petefészkekkel együtt, akár azok nélkül, a hasfalon bevezetett speciális eszközök segítségével kerül eltávolításra.
Fontos tudni, hogy a laparoscopos méheltávolítás alapvetően nem a hüvelyi, hanem a hasi méheltávolítás alternatívája!

Ilyenkor az operatőr a hasüregbe vezetett kamera monitorra továbbított képének segítségével tájékozódik (kiváló vizuális kontroll!). A hasüregbe bevezetett endoszkópos eszközök az operatőr karjainak, kezeinek meghosszabbított folytatásai, melyekkel ugyanazokat a műveleteket képes elvégezni (megragadni, vágni, varrni, égetni, öblíteni, stb.) mint közvetlenül szabadkézzel.
Hasi
A nyitott, hasi módszerrel mind jó-, mind pedig rosszindulatú elváltozások miatti méheltávolítás kivitelezhető, akár a méhfüggelékekkel (petevezető és petefészek) együtt, akár azok nélkül.

Miért ez a harmadikként választandó módszer?
Mert ez a páciens számára lényegesen nagyobb megterheléssel jár. Ezért a műtét utáni felépülés jóval lassabb, a posztoperatív szövődmények esélye pedig sokkal nagyobb. A későbbi, bármi okból kivitelezendő hasi műtétek szintén jóval nagyobb kockázattal járhatnak előzetes, nyitott hasi beavatkozások után, mint előzetes endoszkópos vagy hüvelyi műtétek után.
Melyiket válasszam?
Választás során legfontosabb - a szakma szabályainak betartásán túl: az operatőr az adott típusú beavatkozásban járatos legyen, és a beavatkozáshoz a technikai feltételek adottak legyenek. Az endoszkópos beavatkozások technikai feltételei (kéziműszerek, megfelelő kamera, stb.) nem mindenhol és nem mindig adottak. Érdeklődjön kezelőorvosánál!

A lehető legkisebb megterhelést a páciens számára a hüvelyi méheltávolítás jelenti, bár ehhez képest a laparoszkópos beavatkozás csak minimálisan több terhelést jelent a hasfali kicsiny bemetszések és a hasüreg felfújása után még átmenetileg fenálló kisfokú pneumoperitoneum révén. Az ezek miatti kellemetlenségek általában nagyon rövid ideig tartanak.
Rendelés Pécsen
DaVinci Magánklinika
Pécs, Málics Ottó u. 1.
Hétfő, kedd, szerda, csütörtök, 17:00-20:00 óra
06 (72) 512-050
06 (72) 512-051
Rendelés Budapesten
Maternity Ambulancia
Budapest, Királyhágó tér 8-9.
Péntek, 17:00-20:00 óra
06 (30) 557 5718
06 (30) 571-1550
06 (1) 784-3675