laparo.hu

Endometriózis műtétek

Endometriózis miatti mûtétek
Az operatív terápia során az endometriózisos szövetcsomók illetve ciszták eltávolításra kerülnek. Az endometriózisos szöveteket megkisebbítô vagy teljesen kiirtó operatív beavatkozások különbözô technikai módozatai ismertek, és ezek vagy laparoszkópia vagy laparotómia (nyitott hasmûtét) útján kerülnek kivitelezésre.
Az endometriózisról, kialakulásáról, tüneteirôl és a kezelés lehetôségeirôl, valamint az endometriózis team-ünkrôl részletesen olvashat a www.endendo.hu weboldalon.
Hashártya endo
A hashártya különbözô területein található endometriózisos elváltozások általában maradéktalanul eltávolíthatóak mûtét során. Ennek jelentôsége azért nagy, mert a hashártya endometriózisa komoly kismedencei gyulladásos állapot fenntartásához vezet, és ezen keresztül meddôséget, illetve idült kismedencei fájdalmat okozhat.
Petefészek endo
A petefészek endometriózis klasszikus formája a csokoládécysta. Eltávolítása általában teljes mértékben lehetséges, ugyanakkor a petefészek ép állománya megtartható! A tartósan jelenlévô csokoládécysta a petefészek egészséges állományát károsíthatja, ezért is fontos a mûtéti eltávolítás.
Mélyen infiltráló
A bélrendszert, a hüvely falát, a húgyhólyagot vagy a húgyvezetéket, esetleg medencefalat, idegeket vagy a rekeszizmot érintô endometriózis nagyon súlyos forma. Ma már lehetséges a betegségnek az adott szervbôl való laparoszkópos kimetszése, ezzel a beteg szerv mûködésének helyreállítása, a tünetek megszüntetése. Mindezen túl, a mélyen infiltráló endometriózis eltávolítása a fogamzókészséget is javíthatja!
Adenomyosis
A méh izmos falának endometriózisa lehet gócos megjelenésû (fokális, a méhfal egy-egy meghatározott részén jelenlévô) vagy a méhfalat teljesen átfedô (diffúz forma). Kellô mérlegelést követôen általában elôre tervezhetô, hogy csak a gócot kell-e eltávolítani, vagy más megoldás hiányában esetleg az egész méhet. Bármelyikre is kelljen sort keríteni, az esetek jelentôs részében laparoszkópos úton is megoldható a beavatkozás.
Rendelés Pécsen
DaVinci Magánklinika
Pécs, Málics Ottó u. 1.
Hétfő, kedd, szerda, csütörtök, 17:00-20:00 óra
06 (72) 512-050
06 (72) 512-051
Rendelés Budapesten
Maternity Ambulancia
Budapest, Királyhágó tér 8-9.
Péntek, 17:00-20:00 óra
06 (30) 557 5718
06 (30) 571-1550
06 (1) 784-3675