laparo.hu

Operatív nôgyógyászat

Petefészek cysta miatti mûtétek
A petefészek cisztákat típustól függôen kell kezelni. Az operatív kezelés – szintén típustól függôen – lehet laparoszkópia és hagyományos, nyitott hasi mûtéti megoldás. A beavatkozások során a minél kisebb csonkolás alapelvét követjük a még termékeny korú – a családtervezést még be nem fejezett – pácienseknél. Ugyanakkor az endoszkópos mûtéti technika lehetôvé teszi, hogy a ciszták legtöbbjét a petefészekbôl mintegy "kihámozzuk", majd a petefészek megmaradt állományát varrattal rekonstruáljuk anélkül, hogy a hasat fel kelljen nyitnunk. A rosszindulatúság jeleit mutató elváltozások esetén a petefészek speciális zsákban is eltávolítható és mûtét alatti szövettani vizsgálatra küldhetô. Ilyenkor, fôleg fiatal pácienseknél, gyakran törekszünk ép, ellenoldali petefészek megtartására mindaddig, amíg rosszindulatúság a végleges szövettani eredménnyel be nem bizonyosodik.
Myoma miatti mûtétek
Az eltávolítás útját elsôsorban a myoma elhelyezkedése határozza meg. A méh ürege felé növekvô myomát az üreg felôl, azaz hiszteroszkóppal (méhtükrözés) kell eltávolítani. Ha a myoma a méh izomfalába ágyazottan vagy kifelé, a méh felszíne felé nô, vagy laparoszkópia segítségével, vagy nyitott hasi mûtéttel lehet eltávolítani. A következô 3 esetben indokolt a myomát kezelni:
  • - ha a myoma panaszokat okoz
  • - ha a myoma meddôséggel jár
  • - ha a myoma gyors növekedést mutat
Süllyedés, inkontinencia miatti mûtétek
A medencefenék kötôszöveti struktúráinak rendellenességei a medencefenék statikai és dinamikai zavarához vezetnek. Ez azt jelenti, hogy az itt található szervek, úgymint a húgyhólyag, a húgycsô, a méh (és függelékei, azaz a méhkürtök és a petefészkek), a hüvely, illetve a végbél helyben és megfelelô irányban való tartásának, illetve megfelelô működéseinek (nyitás-zárás) tökéletlensége vagy elégtelensége folytán, ezek a szervek
  • - a gravitáció és/vagy hasprés hatására a helyükrôl elmozdulnak – amit prolapsusnak (elôesésnek) nevezünk
  • - zárófunkciójuk elvesztése révén tartalmuk akaratlanul távozik – amit incontinentiának hívunk
  • - nyitási rendellenességük révén tartalmuk akaratunk ellenére sem, vagy csak tökéletlenül ürül – ami vizeletrekedésként illetve székletürítési nehezítettségként, súlyosabb formájában székrekedésként ismert
Ezek az elváltozások gyakran csak mûtéti úton orvosolhatóak. Szerencsére ma már mind a sérvek, mind a méhsüllyedés, mind pedig az inkontinencia orvosolható modern mûtéti módszerekkel, leggyakrabban hüvelyi vagy laparoszkópos úton.
Rendelés Pécsen
DaVinci Magánklinika
Pécs, Málics Ottó u. 1.
Hétfő, kedd, szerda, csütörtök, 17:00-20:00 óra
06 (72) 512-050
06 (72) 512-051
Rendelés Budapesten
Maternity Ambulancia
Budapest, Királyhágó tér 8-9.
Péntek, 17:00-20:00 óra
06 (30) 557 5718
06 (30) 571-1550
06 (1) 784-3675